Kojic Acid: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε

Kojic Acid: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε

Το kojic οξύ είναι ένα χημικό που παράγεται από διαφορετικούς τύπους μυκήτων. Είναι επίσης ένα υποπροϊόν της ζυμωμένης σάλτσας σόγιας και του κρασιού ρυζιού.

Το kojic οξύ χρησιμοποιείται μερικές φορές στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσικό συντηρητικό. Μία από τις κύριες χρήσεις του kojic acid, ωστόσο, είναι σε ορισμένα προϊόντα υγείας και καλλυντικών.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς χρησιμοποιείται το kojic οξύ, ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία που μπορεί να έχει και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και οι παρενέργειες.

Το kojic οξύ χρησιμοποιείται μερικές φορές στα προϊόντα υγείας και ομορφιάς για να ελαφρύνει το δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, όπως ζημιές από τον ήλιο, ουλές και σημεία ηλικίας.

Η επιστήμη πίσω από τον τρόπο με τον οποίο το kojic οξύ λειτουργεί ως παράγοντας φωτισμού συνεπάγεται την επίδρασή του στην παραγωγή μελανίνης.

Η μελανίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία στο σώμα που δίνει στα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα το χρώμα τους. Ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη απαιτείται για να υποστηρίξει την παραγωγή μελανίνης.

Το Kojic Acid λειτουργεί παρεμποδίζοντας την σχηματισμό της τυροσίνης, η οποία στη συνέχεια εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης. Η μειωμένη παραγωγή μελανίνης μπορεί να έχει επίδραση φωτισμού στο δέρμα.

Το kojic οξύ χρησιμοποιείται συνήθως σε καλλυντικά προϊόντα, όπως κρέμες, λοσιόν και ορούς. Χρησιμοποιείται επίσης σε μερικά σαπούνια. Πολλά προϊόντα με kojic οξύ προορίζονται για χρήση στα χέρια ή στο πρόσωπο.

Τα προϊόντα που περιέχουν kojic οξύ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα πόδια και τα χέρια. Η συγκέντρωση του kojic acid στα καλλυντικά είναι συχνά μεταξύ 1 και 4 %.

Ορισμένα προϊόντα που περιέχουν kojic οξύ, όπως οροί, προορίζονται να εφαρμοστούν στο δέρμα και να απομένουν και να απορροφηθούν. Ορισμένα προϊόντα, όπως σαπούνια, εφαρμόζονται και ξεπλένονται.

Οφέλη

Τα οφέλη από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν kojic οξύ μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • το δέρμα, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των σημείων ηλικίας και της βλάβης του ήλιου. Η μείωση των σκοτεινών σημείων μπορεί να έχει αντιγηραντική επίδραση.
  • Αντιμετωπίστε το Melasma: Το Kojic Acid μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στη μείωση του μελάσμα, το οποίο σκοτεινιάζει το δέρμα λόγω της εγκυμοσύνης.
  • Μειώστε την εμφάνιση των ουλών: Το kojic οξύ μπορεί επίσης να μειώσει τον αποχρωματισμό των ουλών. Αν και το οξύ δεν βελτιώνει το πάχος του ιστού ουλής, μπορεί να μειώσει τη σκοτεινή χρωματισμό που σχετίζεται με ορισμένους τύπους ουλών. Η φωτιά της ουλή μπορεί να το κάνει λιγότερο αξιοσημείωτο.
  • Τα αντιμυκητιακά οφέλη: το kojic οξύ θεωρείται επίσης ότι έχει κάποια αντιμυκητιακά οφέλη. Μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων μυκητιακών λοιμώξεων, όπως οι λοιμώξεις των ποδιών και των ζυμομυκήτων του αθλητή.
  • Αντιβακτηριακά αποτελέσματα: Το kojic οξύ μπορεί επίσης να παρέχει αντιβακτηριακά οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανών ανάπτυξης κοινών τύπων βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος.

Πριν χρησιμοποιήσετε προϊόντα που περιέχουν kojic οξύ, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή.

Τα καλλυντικά προϊόντα δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που τα φάρμακα και τα τρόφιμα είναι. Τα καλλυντικά προϊόντα δεν απαιτούνται από το νόμο που πρέπει να εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) προτού πωληθεί.

Το FDA διαθέτει ένα εθελοντικό πρόγραμμα εγγραφής για τους κατασκευαστές καλλυντικών στους οποίους οι εταιρείες μπορούν να αναφέρουν τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων τους. Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του καλλυντικού συστατικού (CIR) αναθεωρεί την ασφάλεια.

Μια ανασκόπηση του kojic acid διαπίστωσε ότι μερικές μελέτες σε ποντίκια πρότειναν ότι υπήρχε σύνδεσμος για την ανάπτυξη όγκου όταν το οξύ χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, αυτός ο σύνδεσμος ήταν αδύναμος αφού το kojic οξύ απορροφάται αργά στην κυκλοφορία. Είναι απίθανο τα επίπεδα να γίνουν αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους αναθεωρητές, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χρήση προϊόντων που περιέχουν kojic οξύ με συγκέντρωση 2 % για τα προϊόντα που απομένουν στο δέρμα θεωρείται ασφαλές.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων CIR συμφώνησε ότι το kojic οξύ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε καλλυντικά προϊόντα.

Το ακατέργαστο kojic οξύ είναι διαθέσιμο, αλλά δεν συνιστάται για χρήση του δέρματος. Το kojic οξύ θα πρέπει να αραιώνεται σε συγκεντρώσεις που δεν υπερβαίνουν το 4 %. Μια συγκέντρωση 1 έως 2 % συνιστάται για να μειωθεί η πιθανότητα ερεθισμού του δέρματος.

Προσπαθώντας να προσθέσετε ωμό kojic οξύ σε κρέμες ή λοσιόν μπορεί να είναι δύσκολη και να οδηγήσει σε επίπεδα που ενοχλούν το δέρμα. Χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες λοσιόν και κρέμες δέρματος που περιέχουν ήδη kojic οξύ σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Κίνδυνοι

Αν και η χρήση προϊόντων που περιέχουν kojic οξύ μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και πιθανές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Το δέρμα μπορεί να ηλιοθετήσει εύκολα

χρησιμοποιώντας το kojic οξύ μπορεί να κάνει κάποιον πιο πιθανό να αναπτύξει ηλιακό έγκαυμα. Η μελανίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από βλάβη από τον ήλιο λόγω ακτίνων υπεριώδους.

Δεδομένου ότι το kojic οξύ εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, αφήνει το δέρμα πιο ευάλωτο στο ηλιακό έγκαυμα.

Η δερματίτιδα επαφής

Το kojic οξύ μπορεί να οδηγήσει σε δερματίτιδα επαφής σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους με ευαίσθητο δέρμα.

Η δερματίτιδα επαφής μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα, κνησμό και ξηρά μπαλώματα του δέρματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος και οι κυψέλες μπορούν να αναπτυχθούν.

Η συγκέντρωση του kojic οξέος σε κρέμες, ορούς και σαπούνια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Τα προϊόντα με υψηλότερη συγκέντρωση του kojic οξέος μπορεί να είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ερεθισμό.

Το kojic οξύ μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που έχουν σκοτεινά σημεία στο δέρμα τους λόγω βλάβης, γήρανσης ή ουλών. Μερικοί άνθρωποι με ορισμένες δερματικές παθήσεις ή αλλεργίες ενδέχεται να συμβουλεύονται να μην χρησιμοποιούν το kojic οξύ, ωστόσο.

Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν δερματολόγο για να βεβαιωθείτε ότι η χρήση προϊόντων που περιέχουν kojic οξύ είναι ασφαλές.

Ένας δερματολόγος μπορεί επίσης να παράσχει συστάσεις για συγκεκριμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας χρήσης και της ισχύος συγκέντρωσης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να δουν αποτελέσματα μετά από μερικές εβδομάδες, αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο σε ορισμένες καταστάσεις. Τα προϊόντα που περιέχουν το kojic οξύ μπορούν να συνιστώνται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά την επιλογή προϊόντων, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες τους για χρήση. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει τη συγκέντρωση του kojic acid που συνιστά ένας δερματολόγος.

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν εξάνθημα ή ερεθισμό όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν kojic οξύ θα πρέπει να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν αμέσως. Εάν τα συμπτώματα δεν ξεκαθαρίσουν σε λίγες μέρες, είναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν kojic οξύ στο δέρμα που είναι ήδη κόκκινο ή ερεθισμένο. Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε σπασμένο δέρμα.

  • Η καλλυντική ιατρική/πλαστική χειρουργική
  • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.