Mit kell tudni a méhek allergiájáról

Mit kell tudni a méhek allergiájáról

A méhek allergiájú emberek gyakran aggódnak, hogy a nyári hónapokban szabadban töltenek időt. Azok az emberek, akiket még soha nem bántalmaztak, attól tarthatnak, hogy allergiásak lehetnek.

A legtöbb ember számára a méhek csak ideiglenes fájdalmat és irritációt okoznak a szúrás helyén.

Mások számára a méhcsípések allergiás reakciót okoznak, amely enyhe és súlyos között terjedhet. Szélsőséges esetekben a méhcsípés életveszélyes anafilaxist okozhat.

Ebben a cikkben megvitatjuk a Bee Sting allergiák okait, tüneteit és kezelését, valamint azt, hogy hogyan lehet elkerülni a nyári hónapokban.

Mennyire gyakoriak a méhek allergiái?

Az emberek kb. 5-7,5% -ánál súlyos allergiás reakciót fog tapasztalni a rovarcsípésekre életük során. A méhészekben ez a kockázat 32%-ra emelkedik.

Sok ember, aki reagál a rovarcsípésre, enyhe vagy mérsékelt irritáló reakciót fog tapasztalni lokalizált bőrpír és duzzanat formájában.

Az emberek kis kisebbsége esetében az allergiás reakció sokkal súlyosabb lehet, sürgősségi orvosi kezelést igényel. A halálos reakciók ritkák.

A mézelő méhek, a papír darazsak és a sárga dzsekik mérege általában a legsúlyosabb allergiás reakciókat idézi elő. A

méhek, darazsak és tűz hangyák leggyakrabban szisztémás allergiás reakciókat okoznak, amelyek az egész testben elterjedtek, beleértve a bőrt és a légzőrendszert is.

Az allergiás reakció okai

Amikor egy méh csípnek, éles, szögesdrót a bőrben marad. Ez a Stinger akár egy percig szabadon engedheti a Venomot, miután a méh megsemmisült. A

méh -méreg olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek befolyásolják a bőrsejteket és az immunrendszert, és fájdalmat és duzzanatot eredményeznek a szúrás helyén, még akkor is, ha az ember nem allergiás a méregre.

Azokban, akik allergiásak a méhek szúrására, a méreg súlyosabb immunrendszerreakciót vált ki. Lehet, hogy ezeknek az embereknek nincs allergiás reakciója, amikor először botlik, de allergiás reakcióval bírhat egy második méhcsípésre.

Ha egy személy allergiás, a méhcsonó az immunrendszert egyfajta antitest előállításához, amelyet immunoglobulin E (IgE) neveznek. Az IgE általában védi a testet a veszélyes anyagoktól, például a vírusoktól és a parazitáktól.

Ugyanakkor a szúrásra reagálva a test olyan IgE -t termel, amely ezután nem megfelelő immunválaszokat okoz, például csalánkiütés, duzzanat és légzési problémák, amikor az embert az ember botlik.

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok -e a méhek szúrására?

A méh méregre adott reakciók enyhe és súlyos között terjedhetnek. Kevésbé súlyos esetekben a reakció a csípés helyén fordul elő. Súlyosabb esetekben az allergiás reakció a test más részeit érinti.

Hogyan reagálhat az egyén a méhcsípésre is, a másikra is különbözhet. Vannak, akik úgy találják, hogy minden alkalommal lokalizált reakciójuk van.

Hasznos megismerni a különböző fokú reakciókkal kapcsolatos tüneteket, hogy az ember megkapja a megfelelő kezelést.

A méhcsonó tünetei attól függően változnak, hogy mennyire allergiás az ember. Az embernek röviddel azután, hogy egy méh megsemmisítette, enyhe, közepes vagy súlyos reakcióval járhat.

Enyhe reakció

A méhcsonó tünetek többsége nagyon enyhe, és nem igényel orvosi ellátást. Ezek a szúrás helyére korlátozódnak, és magukban foglalják:

 • Éles, égő fájdalom
 • Az emelt, vörös bőr területe
 • Enyhe duzzanat

Mérsékelt reakció

Mérsékelt méhcsípéssel rendelkező személynél a test erősebben reagál a méh méregre, úgynevezett nagy helyi reakciónak (LLR) – Ilyen esetekben a tünetek egy hetet vehetnek igénybe, hogy teljesen gyógyuljanak.

A tünetek közé tartozik a szúró körüli súlyos bőrpír, valamint a szúrás körüli duzzanat, amely fokozatosan növekszik a 10 centiméter (cm) átmérőjű vagy annál nagyobb mértékben 24–48 órán keresztül

Ha valaki LLR-t tapasztal, akkor 5-10% -os kockázatot jelent, hogy a jövőben szisztémás allergiás reakciót fognak kialakítani.

Súlyos allergiás reakció

Bizonyos egyéneknél a méhcsípés anafilaxist okozhat, amely életveszélyes allergiás reakció, amely sürgősségi orvosi kezelést igényel. Az anafilaxia következő tünetei gyorsan kialakulnak:

 • Viszkető, piros csalánkiütés a bőrön
 • Sápadt vagy öblített bőr
 • Duzzadt torok vagy nyelv zenidol ára gyógyszertárban több információ Nehéz lélegezni
 • Hasi fájdalom
 • NEUE és hányás
 • szédülés
 • Gyenge, gyors impulzus
 • A tudatosság elvesztése

A méhcsípés kezelésének kezelése

A méhcsonó reakció kezelése az allergiás reakció súlyosságától függ.

Egy enyhe vagy közepes reakció kezelése

A méhcsípés után a lehető leghamarabb távolítsa el a stingert, ügyelve arra, hogy elkerülje a méreg zsák szorítását. Előfordulhat, hogy egy ember ehhez egy pár csipesz használható. A Stinger eltávolítása korlátozza a véráramba engedt méreg mennyiségét.

Használjon hideg kompressziót, alkalmazzon szteroid kenőcsöket, és szedjen antihisztaminokat a viszketés és a gyulladás csökkentése érdekében.

A tüneteknek pár nap alatt el kell menniük.

Súlyos reakció kezelése

A súlyos, szisztémás reakciók sürgős epinefrinnel járnak, ami elősegíti az allergiás reakció súlyosságának csökkentését. Az orvosok oxigént és intravénás folyadékokat is beadhatnak.

Ha valakinek van epinefrin -injekciós eszköze (EPIPEN), akkor azonnal használni kell. Az epinefrin ideiglenesen megfordítja a súlyos allergiás reakció tüneteit. A súlyos allergiás embernek mindig az EPIPEN -t kell magukkal vinni.

Bárki, akinek az anafilaxis egy vagy több tünetét tapasztalja, a lehető leghamarabb el kell jutnia egy mentőszobába, még akkor is, ha önmagában adódó epinefrinnel rendelkezik. Noha ritka, a méreg anafilaxia szívmegállást okozhat 5-10 percen belül, miután megsemmisülnek.

A sürgősségi szolgálatok megérkezésére várva, a személynek hátán kell feküdnie, lábakkal megemelkedve. Ezzel hozzájárul a gyengeség és a szédülés ellensúlyozásához azáltal, hogy segíti a szív véráramát.

Hosszú távú kezelés

deszenzibilizáció Az immunterápia egy olyan kezelés, amelynek célja az ember érzékenységének csökkentése az egyes allergénekkel szemben. Valaki, akinek súlyos allergiás reakciója volt a méhcsípésekre, vagy más kockázati tényezőkkel rendelkezik, e kezelés olyan formáját kaphatja, amelyet Venom immunterápiának (VIT) hívnak. A

vit a méh méreg egyre nagy dózisú injekcióinak injekcióját foglalja magában. A dózis fokozatos növelése kb. 3 év alatt elősegíti az immunrendszert a méreg toleranciájának felépítésében.

A Vit javasolt VIT 2015. évi áttekintése hatékony kezelés a Bee Sting allergia számára. Azoknak, akiknek allergiás reakciói súlyos, az orvosuktól vagy az allergiásnak kérniük kell a kezeléssel kapcsolatos további információkat.

A méhek allergiáinak megakadályozása

Azok, akik allergiásak a méhek szúrására, a következő óvintézkedéseket teszik ki, hogy csökkentsék a szabadban történő botlás kockázatát:

 • Kerülje el a szandálban vagy a meztelen lábban való séta
 • A karok és a lábak fedezésének biztosítása
 • Kerülje el az élénk színű vagy virágmintás ruházat viselését.
 • A méhek és más repülő rovarok kültéri területeinek ellenőrzése előtti étkezés előtt
 • Ha szabadban étkezik, az ételeket lefedve tartja, és odafigyeljen az ételekre és italokra, amelyekre a méhek leszállhatnak
 • vezetés közben bezárva az ablakokat.
 • Ha egy méh repül a közelében, próbáljon lassan és nyugodtan elmozdulni.
 • Ha egy méh leszáll rád, próbáljon nyugodt maradni, mivel ez általában másodpercek alatt elrepül.
 • Ha a házában vagy a kertjében méh- vagy darázsfészeket talál, hívjon egy helyi kártevőirtó szakértőt. Soha ne próbálja meg magának eltávolítani a fészket.

Outlook

A legtöbb méhcsípés csak enyhe és ideiglenes tüneteket okoz, amelyeket az emberek otthon kezelhetnek.

Még azoknak is, akik mérsékelt reakciókat tapasztalnak, általában nem kell sürgős orvosi ellátást kérni. Előfordulhat azonban, hogy beszélnek orvossal, ha aggódnak a Bee Venom jövőbeli reakciói miatt.

Az a személy, aki anafilaxiát tapasztal, miután a méh megsemmisült, nagyobb valószínűséggel él anafilaxiát, amikor a jövőben becsapódik. Az orvosoknak fel kell írniuk az EPIPEN -t ezeknek az embereknek a vészhelyzetben történő felhasználására. Lehet, hogy beszélnek orvosukkal a méreg immunterápiás kezelés lehetőségéről is.

 • Biták és szúrások

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a