Kojicsav: Amit tudnod kell,

Kojicsav: Amit tudnod kell,

kojicsav egy különféle gombákból előállított vegyi anyag. Ez egyben erjesztett szójaszósz és rizsbor mellékterméke. A

kojicsavat néha az élelmiszeriparban használják természetes tartósítószerként. A kojicsav egyik fő felhasználása azonban néhány egészségügyi és kozmetikai termékben.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan használják a kojicsavat, milyen lehetséges egészségügyi előnyökkel járhat, és mi a potenciális kockázatok és mellékhatások.

A kojicsavat néha használják az egészségügyi és szépségápolási termékekben a bőr megkönnyítésére. Használható a bőrbetegségek, például a napkárosodás, a hegek és az életkori foltok kezelésére.

A kojicsav megvilágító szerként történő működésének tudománya magában foglalja annak hatását a melanintermelésre.

A melanin egy természetben előforduló pigment a testben, amely a szemét, a hajat és a bőr színét adja. A melanin előállításának támogatásához tirozinnak nevezett aminosavra van szükség.

A kojicsav úgy működik, hogy megakadályozza a tirozin képződését, ami megakadályozza a melanintermelést. A csökkent melanintermelés megvilágító hatással lehet a bőrre. A

kojicsavat leggyakrabban kozmetikai termékekben, például krémekben, krémekben és szérumokban használják. Néhány szappanban is használják. Számos kojinsavval rendelkező terméket a kezén vagy az arcon való felhasználásra szánják.

Kojicsavat tartalmazó termékek is használhatók a test más részein, például a lábakon és a karokon. A kojiksav koncentrációja a kozmetikumokban gyakran 1 és 4 százalék között van.

Bizonyos kojinsavat tartalmazó termékeket, például szérumokat, a bőrre szánták, és hagyják és felszívják. Néhány terméket, például szappanokat alkalmaznak és lemossák.

előnyök

A kojinsavat tartalmazó termékek felhasználásának előnyei a következőket tartalmazhatják:

  • Ahogyanás hatása: A kojinsavat tartalmazó termékek megvilágíthatják a A bőr, amely javíthatja az életkor foltok megjelenését és a napkárosodást. A sötét foltok csökkentése öregedésgátló hatással lehet.
  • Melasma kezelése: A kojicsav szintén hasznos lehet a melasma csökkentésében, amely a bőr sötétedése a terhesség miatt.
  • Csökkentse a hegek megjelenését: A kojicsav csökkentheti a hegek elszíneződését is. Noha a sav nem javítja a hegszövet vastagságát, csökkentheti bizonyos típusú hegekhez kapcsolódó sötét pigmentációt. A heg megvilágítása kevésbé észrevehető lehet.
  • Gombaellenes előnyök: Úgy gondolják, hogy a kojicsavnak is van gombaellenes előnyei. Hasznos lehet bizonyos gombás fertőzések, például a sportoló lábának és az élesztőfertőzéseknek a megelőzésében és kezelésében.
  • antibakteriális hatások: A kojicsav antibakteriális előnyöket is nyújthat. Ez segíthet csökkenteni a bakteriális bőrfertőzések általános típusainak kialakulásának esélyét.

A kojinsavat tartalmazó termékek használata előtt fontos, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy biztonságban vannak -e.

A kozmetikai termékeket nem szabályozzák ugyanúgy, mint a gyógyszerek és az élelmiszerek. A kozmetikai termékeket a törvény nem követeli meg az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségének (FDA) jóváhagyása előtt.

Az FDA -nak van önkéntes regisztrációs programja a kozmetikai gyártók számára, amelyekben a vállalatok beszámolhatnak termékeik készítésének módjáról. Ezenkívül a kozmetikai összetevők áttekintése (CIR) szakértői testület áttekinti a biztonságot.

A kojicsav áttekintése azt találta, hogy egyes egerekkel végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy van -e kapcsolat a tumornövekedéssel, amikor a savat magas koncentrációban használják.

Ez a kapcsolat azonban gyenge volt, mivel a kojicsav lassan felszívódik a keringésbe. Nem valószínű, hogy a szintek elég magasra válnak ahhoz, hogy az emberek rákot okozhassanak.

Az értékelők szerint a rendelkezésre álló adatok azt sugallják, hogy a bőrön hagyott termékek 2 % -os koncentrációjával rendelkező kojinsavat tartalmazó termékek használata biztonságos.

A CIR szakértői testület egyetértett abban, hogy a kojicsav biztonságosan felhasználható a kozmetikai termékekben.

nyers kojicsav áll rendelkezésre, de a bőrhasználathoz nem ajánlott. A kojinsavat legfeljebb 4 % -os koncentrációra kell hígítani. A bőrirritáció esélyének csökkentése érdekében javasolt 1-2 % -os koncentráció.

A nyers kojinsavat a krémekhez vagy a krémekhez való hozzáadása nehéz lehet, és a bőr irritáló szintjeit eredményezheti. Jobb választás lehet az előre elkészített bőrkrémek és krémek használata, amelyek már tartalmaznak kojicsavat specifikus koncentrációban.

kockázatok

Bár a kojicsavat tartalmazó termékek használata a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, vannak bizonyos kockázatok és lehetséges mellékhatások.

A mellékhatások magukban foglalhatják:

A bőr könnyen leéghet

A kojicsav felhasználásával, hogy valaki nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a napégést. A melanin segít megvédeni a bőrt az UV -sugarak miatti napkárosodástól.

Mivel a kojicsav megakadályozza a melanin termelését, a bőrnek a napégés iránti érzékenyebbé válik.

kontakt dermatitis

A kojicsav néhány embernél érintkezéshez vezethet dermatitishez, különösen az érzékeny bőrűeknél.

Az érintkező dermatitis kiütést, viszketést és száraz bőrfoltokat okozhat. Súlyos esetekben a fájdalom és a hólyagok alakulhatnak ki.

A kojicsav koncentrációja krémekben, szérumokban és szappanokban gyártónként változhat. A magasabb kojinsav -koncentrációjú termékek valószínűleg irritációhoz vezethetnek.

A kojicsav hasznos lehet azoknak az embereknek, akiknek a bőrükön sötét foltok vannak napkárosodás, öregedés vagy hegek miatt. Néhány bőrbetegségben vagy allergiájú embernek azonban tanácsos azonban, hogy ne használjon kojicsavat.

Mindig a legjobb, ha dermatológussal beszélünk, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kojicsavat tartalmazó termékek biztonságos -e.

A dermatológus ajánlásokat is nyújthat bizonyos termékekre, ideértve a felhasználás gyakoriságát és a koncentráció szilárdságát.

Néhány ember néhány hét után láthat eredményeket, bár bizonyos helyzetekben hosszabb ideig tarthat. A kojinsavat tartalmazó termékeket csak rövid ideig javasolhatjuk.

A termékek kiválasztásakor az embereknek biztosan követniük kell a felhasználás útmutatásait. Fontos annak biztosítása is, hogy a termék tartalmazza a dermatológus által javasolt kojicsav koncentrációját.

Azoknak az embereknek, akik kiütést vagy irritációt fejlesztenek ki, amikor kojinsavat tartalmazó termékeket használnak, azonnal abba kell hagyniuk a használatát. Ha a tünetek néhány nap alatt nem tisztáznak, akkor a legjobb, ha orvoshoz fordul.

Az emberek nem használhatják a már vörös vagy irritált kojicsavat. Nem szabad a törött bőrön használni.

  • Kozmetikai orvoslás/plasztikai sebészet

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a